ΚΕΙΜΕΝΟ

Το ιστολόγιο www.kataskevispition.blogspot.gr , είναι μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για όλα τα νέα σχετικά με την οικοδομή, τον χώρο της κατασκευής και της ανακαίνισης κτιρίων. Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά, με άρθρα για όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν, με συμβουλές κι όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον χώρο.

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Τι είναι τα τρεχούμενα μέτρα στους σοβάδες και τα σενάζια;


Σε όλες τις οικοδομικές εργασίες, όταν κάποιο κομμάτι της δουλειάς απαιτεί επιπλέον εργατικά που δεν καλύπτονται από την στάνταρντ τιμή, εφαρμόζεται μία τιμή ανά τρεχόμετρο.

Παραδείγματα:
1. Στους σοβάδες οι ακμές, οι γωνίες, οι σκοτίες και οι κρεμάσεις δοκών χρεώνονται με το τρέχον μέτρο γιατί αλλιώς η προσυμφωνημένη τιμή με το τετραγωνικό δεν θα μπορούσε να καλύψει το αυξημένο εργατικό κόστος κατασκευής. Δηλ. μία ακμή δεν έχει τετραγωνικά αλλά είναι χρονοβόρο να φτιαχτεί. Η κρέμαση μιας δοκού έχει ελάχιστα τετραγωνικά αλλά σχετικά αρκετή εργασία (περισσότερη από όση θα απαιτούνταν για μία αρκετά μεγάλη μονοκόμματη επιφάνεια). Έτσι ενώ πληρώνουμε για το κυρίως κομμάτι των σοβατισμάτων με το τετραγωνικό, για τέτοια κομμάτια (όπως οι ακμές, οι γωνίες, οι σκοτίες και οι κρεμάσεις δοκών) πληρώνουμε τον εργολάβο με το τρέχον μέτρο.
2. Τα σενάζια έχουν να κάνουν με την τοιχοποιία και χρεώνονται με το τρέχον μέτρο καθώς είναι ξεχωριστό κομμάτι της  δουλειάς απ’ το κυρίως χτίσιμο.
3. Τρεχόμετρα υπάρχουν και στα μπετά, λ.χ. κούτελα, στηθαία, φαλτσογωνιές, σκοτίες, ποταμοί.
Όλα τα παραπάνω (καθώς και οποιαδήποτε άλλα παρόμοια) θα πρέπει:
α. να προβλέπονται στο συμφωνητικό που θα συναφτεί (δηλ. πριν την ανάθεση) και
β. να είναι γνωστά στον ιδιοκτήτη απο πριν την ανάθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

http://megaswf.com/f/2433642