ΚΕΙΜΕΝΟ

Το ιστολόγιο www.kataskevispition.blogspot.gr , είναι μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για όλα τα νέα σχετικά με την οικοδομή, τον χώρο της κατασκευής και της ανακαίνισης κτιρίων. Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά, με άρθρα για όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν, με συμβουλές κι όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον χώρο.

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας


Θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας



Η θωρακισμένη πόρτα ασφαλείας είναι ένα παρεξηγημένο προϊόν διότι ως επί το πλείστον κρίνεται από το “περιτύλιγμα” του. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο κριτήριο για την επιλογή μιας θωρακισμένης πόρτας είναι η εξωτερική της εμφάνιση, οι ξύλινες επενδύσεις που “ντύνουν” την πόρτα.  Ο σκοπός της όμως είναι πολύ πέρα από την εμφάνισή της, είναι η ασφάλεια που παρέχει. Η ασφάλεια μιας θωρακισμένης πόρτας  εξαρτάται από παραμέτρους που κάθε μία από αυτές θέλει προσεκτική μελέτη διότι παρέχει συγκεκριμένη προστασία.

Κλειδαριά
Στο μεγάλο κεφάλαιο “κλειδαριά” κρύβεται μια επιστήμη που προσπαθεί να βρίσκεται πάντα ένα βήμα πριν τον επίδοξο εισβολέα. Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται οι κλειδαριές ασφαλείας. Αυτές που έχουν μόνιμο μηχανισμό κλειδώματος και αυτές που έχουν αφαιρούμενο μηχανισμό κλειδώματος (είτε μύλος κλειδαριάς, είτε αφαιρούμενο σύστημα της κλειδαριάς -NUCLEO).

Η πρώτη κατηγορία διαθέτει το πλεονέκτημα, ότι ο επίδοξος εισβολέας, δεν μπορεί να καταστρέψει τον μηχανισμό κλειδώματος και να ανοίξει την πόρτα. Ωστόσο όμως αυτό το είδος κλειδαριών διαθέτει συγκεκριμένους συνδυασμούς κλειδιών που περιορίζονται στην γκάμα της εταιρίας, ενώ επίσης σε περίπτωση που κάποιο μέλος της οικίας χάσει ένα κλειδί συνήθως απαιτείται αλλαγή της κλειδαριάς ή του συνόλου των κλειδιών των μελών καθώς και κάποιος ειδικός κλειδαράς.

Η δεύτερη κατηγορία συνήθως χρησιμοποιεί μύλο κλειδαριάς για το κλείδωμα. Δίνει στον καταναλωτή την δυνατότητα  να τοποθετήσει ένα μύλο της αρεσκείας του από το εμπόριο. Λόγω των πολλών εταιριών κατασκευής μύλων είναι δυσκολότερη η επέμβαση από τον επίδοξο διαρρήκτη. Υπάρχει πάντα όμως η περίπτωση ο διαρρήκτης να προσπαθήσει να καταστρέψει τον μύλο. Η συγκεκριμένη περίπτωση αντιμετωπίζεται με ειδικό τεμάχιο (defender) και ακόμα περισσότερο με ενσωματωμένο συναγερμό παραβίασης του μύλου που “παγιδεύει” τον προστατευτικό του μύλου και ανιχνεύει διαρκώς την κλειδαριά.



Αριθμός Περιμετρικών κλειδωμάτων
Ενώ λοιπόν η κλειδαριά αποτρέπει έναν διαρρήκτη από το εισβάλει ανενόχλητος, ο αριθμός περιμετρικών κλειδωμάτων τον αποτρέπει απ’ το να εισβάλει με λίγο κόπο. Τον αποτρέπει απ’ το να κάμψει κάποιο σημείο της πόρτας -συνήθως στην κλειδαριά- και να διαρρήξει την πόρτα. Αν κάποιο σημείο της πόρτας δεν έχει περιμετρικά κλειδώματα εκείνο το σημείο είναι το ευαίσθητο σημείο της πόρτας. Όσα περισσότερα περιμετρικά κλειδώματα ή καλύτερα όσες περισσότερες περιοχές καλύπτουμε σε μία πόρτα τόσο περισσότερο “σφραγίζουμε” την πόρτα στην κάσα και κατά συνέπεια στον τοίχο.



Μονή – Διπλή Θωράκιση
Η μονή θωράκιση συνίσταται από ένα φύλλο ατσαλολαμαρίνας το οποίο φιλοξενεί τα κινούμενα και σταθερά μέρη της πόρτας και τα προφυλάσσει από έξω. Επιπλέον υπάρχουν και καλύμματα λαμαρίνας, τα οποία καλύπτουν τα κινούμενα και σταθερά μέρη της πόρτας εσωτερικά. Το φύλλο της πόρτας παρέχει προστασία στην κλειδαριά, αλλά είναι ευαίσθητο σε κάμψεις που μπορεί να επιφέρει ο επίδοξος διαρρήκτης λόγω των συγκεκριμένων σημείων όπου δεν υπάρχουν τα εσωτερικά καλύμματα λαμαρίνας.

Η διπλή θωράκιση αποτελείται από δύο ενιαία φύλλα ατσαλολαμαρίνας, ένα εσωτερικά και ένα εξωτερικά. Το εσωτερικό φύλλο έχει 2 νευρώσεις, 8 διπλωμάτων η κάθε μία, που δημιουργεί 3 κλωβούς-χώρους με το εξωτερικό φύλλο για την μεγαλύτερη ακαμψία του φύλλου της πόρτας. Οπότε σαφώς ελαχιστοποιείται η δυνατότητα παραβίασης της πόρτας ακόμα και με σοβαρή προσπάθεια από κάποιο διαρρήκτη. Έτσι καλύπτεται η πόρτα από παραβίαση ακόμα και με μεγάλο κόπο, δεδομένου ότι ένας διαρρήκτης έχει στην διάθεσή τους πολύ λίγο χρόνο για να εισβάλει, μια θωρακισμένη πόρτα τον αποτρέπει από μια εύκολη διείσδυση.



Τοποθέτηση
Η τοποθέτηση αποτελεί την μόνη παράμετρο ασφαλείας η οποία γίνεται μπροστά στα μάτια του καταναλωτή και με άμεση επιλογή του. Οι τρόποι με τους οποίους τοποθετούνται οι θωρακισμένες πόρτες χωρίζονται σε δύο. Η θωρακισμένη πόρτα βιδώνεται με ειδικές βίδες περιμετρικά ή κολλιέται με την χρήση ηλεκτροκόλλησης σε μπετονόβεργες περιμετρικά του τοίχου. Και οι δύο τρόποι εξασφαλίζουν ασφάλεια, κάποιοι προτιμούν να τοποθετούν με τον έναν και κάποιοι με τον άλλον τρόπο, ενώ ενίοτε χρησιμοποιούνται και οι δύο. Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί στην επιλογή της θωρακισμένης πόρτας είναι να δίνεται η δυνατότητα στον τοποθετητή να χρησιμοποιήσει είτε τον έναν, είτε τον άλλον, είτε ακόμα και τους δύο τρόπους.

Συμπερασματικά την θωρακισμένη πόρτα την συνοδεύουν μια τεχνολογία και μια σειρά μελετών που φροντίζουν να αποτρέψουν κάποιον να αποπειραθεί να εισβάλει στην κατοικία ή στο γραφείο σας. Η σωστή επιλογή λοιπόν επιφέρει και μεγαλύτερη ασφάλεια. Θα ήταν καλό να δείτε την θωρακισμένη πόρτα που θα επιλέξετε χωρίς τις ξύλινες επενδύσεις της, να δείτε πέρα από το περιτύλιγμα. Το μεταλλικό μέρος της πόρτας είναι αυτό που τελικά προστατεύει, οι ξύλινες επενδύσεις απλώς το κολακεύουν.

Και μην ξεχνάτε:

Η πόρτα ασφαλείας παρέχει ασφάλεια μόνο κλειδωμένη.


1 σχόλιο:

http://megaswf.com/f/2433642