ΚΕΙΜΕΝΟ

Το ιστολόγιο www.kataskevispition.blogspot.gr , είναι μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για όλα τα νέα σχετικά με την οικοδομή, τον χώρο της κατασκευής και της ανακαίνισης κτιρίων. Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά, με άρθρα για όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν, με συμβουλές κι όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον χώρο.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Ένας ελληνικός "κύβος ελέγχου" κάνει το σπίτι "έξυπνο" και διακρίνεται σε διαγωνισμό καινοτομίας


Μία σημαντική διάκριση απέσπασε η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς επελέγη (μεταξύ εκατοντάδων προτάσεων) στις δέκα φιναλίστ του διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας IPSO Challenge 2013 που διοργανώνεται από την Internet Protocol for Smart Objects (IPSO) Alliance http://www.ipso-alliance.org.
Αυτό αναφέρει η εφημερίδα "The Wall Street Journal"http://online.wsj.com/article/PR-CO-20130417-912710.html καθώς τo σύστημα Control Cube ("Κύβος Ελέγχου") του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί ως διεπαφή συσκευών συμβατικής τεχνολογίας (φωτισμός, κλιματισμός κλπ) με δίκτυα του Μελλοντικού Διαδικτύου χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο IPv6 και ασύρματους έξυπνους μικρο-αισθητήρες, σε εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια.
 Στους υπόλοιπους 10 φιναλίστ του διαγωνισμού http://www.ipso-alliance.org/ipso-alliance-selects-10-semi-finalists-for-ipso-challenge-2013 συμπεριλαμβάνονται μεγάλες εταιρείες όπως η Cisco και σημαντικά πανεπιστήμια από Αμερική, Ιαπωνία, Φινλανδία, κ.α. Οι τελικοί τρεις νικητές του διαγωνισμού θα επιλεγούν το Μάιο, και εκτός από σημαντικά χρηματικά έπαθλα, θα προβληθούν σε διεθνές επίπεδο και θα έρθουν σε επαφή με ηγέτιδες εταιρείες του χώρου στην διεθνή έκθεση IEEE Sensors Expo and Conference, που θα γίνει 4-6 Ιουνίου 2013, στο Σικάγο των ΗΠΑ. 

Αναλυτικά, οι 10 φιναλίστ είναι: Cisco Systems, Japan; Colorado Micro Devices, USA; FAST Laboratory (Tampere University of Technology), Finland; Oval Integration, USA; Purdue University, USA; Redwire Consulting, USA; University of Patras, Greece; University of Tokyo, Japan; viBrain Solutions and University of Murcia, Spain; Vienna University of Technology, Austria.

Το σύστημα "Κύβος Ελέγχου" αναπτύχθηκε στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων "Διόφαντος" (ΙΤΥΕ), από ερευνητική ομάδα με υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Σωτήρη Νικολετσέα (www.cti.gr/RD1/nikole), και σε αυτή συμμετέχουν επίσης ο υποψήφιος διδάκτωρ Κωνσταντίνος Μάριος Αγγελόπουλος και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Θεοφάνης Ράπτης, Κωνσταντίνος Βερούτης και Γαβριήλ Φίλιος, ενώ στο ηλεκτρολογικό μέρος βοήθησε ο κ. Βασίλης Γεωργόπουλος-Νίνος. Το σύστημα αυτό είναι ένα μόνο παράδειγμα από πολλές εφαρμογές (έξυπνα συστήματα άρδευσης, συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτήρια κλπ) που έχει αναπτύξει η ομάδα του Δρ. Σ. Νικολετσέα, που  συντονίζει το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο HOBNET www.hobnet-project.eu, στο οποίο μετέχουν επίσης τα Πανεπιστήμια Γενεύης, Εδιμβούργου, Δουβλίνου, οι εταιρείες Ericsson, Sensinode και το κοινωφελές ίδρυμα (συνεργαζόμενο με τον ΟΗΕ) Mandat International.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το http://www.ipso-alliance.org, είναι μία μη κερδοσκοπική, διεθνή σύμπραξη εταιρειών και βιομηχανιών που ως σκοπό έχει την προαγωγή και την χρήση του InternetProtocol (IP) σε εμπορικές λύσεις του Διαδικτύου των Αντικειμένων (Internet of Things).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

http://megaswf.com/f/2433642