ΚΕΙΜΕΝΟ

Το ιστολόγιο www.kataskevispition.blogspot.gr , είναι μια προσπάθεια να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για όλα τα νέα σχετικά με την οικοδομή, τον χώρο της κατασκευής και της ανακαίνισης κτιρίων. Εδώ μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά, με άρθρα για όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν, με συμβουλές κι όλες τις πληροφορίες σχετικά με τον χώρο.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Συμψηφισμό για τα οικιακά φωτοβολταϊκά ζητά ο ΣΕΦ.

Την εφαρμογή συστημάτων συμψηφισμού μεταξύ παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας και αυτοκατανάλωσης για τα οικιακά φωτοβολταϊκά, ζητά ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ) με αφορμή το γεγονός ότι οι νέες εγγυημένες τιμές πώλησης της παραγόμενης από φωτοβολταϊκά ενέργειας είναι πλέον χαμηλότερες από τη λιανική τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η πρόταση του ΣΕΦ είναι να συνδέεται ο καταναλωτής με έναν μετρητή διπλής κατεύθυνσης και να χρεώνεται μόνο για την ενέργεια που καταναλώνει και υπερβαίνει την παραγόμενη στη διάρκεια μιας μετρητικής περιόδου. Στην περίπτωση που η παραγωγή υπερβαίνει την κατανάλωση, η περίσσεια αυτή θα μπορούσε να πιστώνεται λογιστικά στις επόμενες μετρητικές περιόδους, χωρίς, ωστόσο, να δύναται η πίστωση αυτή να υπερβεί μια συνολική χρονική διάρκεια (πχ ένα έτος).

Αντίθετα, η πρόταση του ΥΠΕΚΑ σε σχετικό νομοσχέδιο προβλέπει ότι τυχόν πλεόνασμα ενέργειας που προκύπτει από τον συμψηφισμό, διοχετεύεται στο δίκτυο χωρίς υποχρέωση για οποιαδήποτε αποζημίωση στον αυτοπαραγωγό.

Ο ΣΕΦ επισημαίνει ακόμη ότι απαιτείται η θεσμική κατοχύρωση του συμψηφισμού, η εγκατάσταση μετρητών διπλής κατεύθυνσης και η δραστική μείωση του κόστους σύνδεσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται, το κόστος σύνδεσης ενός οικιακού συστήματος στην Ελλάδα είναι 800-1.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, όταν το αντίστοιχο κόστος στη Γερμανία είναι της τάξης των 150 ευρώ.




Πηγή:express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

http://megaswf.com/f/2433642